Sophantering

Hushållssopor

Alla fastighetsägare som inte har ett eget sopkärl, hänvisas till sopinhägnaden vid garaget. Där finns kärl för komposterbara och icke komposterbara hushållssopor. Sophämtningen sköts av SEOM. Räkningen för detta går till varje enskild fastighetsägare. Nyckel till sopstationen kvitteras ut från styrelsen mot en deposition.

Matavfall i brunt kärl

Matavfall läggs i bruna papperspåsar som sedan slängs i de bruna komposteringskärlen. Matavfallspåsar finns att hämta i redskapsförrådet vid nr 15. Man kan låna nyckeln dit från kontaktpersonen i din länga. Inga plastpåsar får slängas i det bruna kärlet. Påshållare tillhandahålls av SEOM så saknar du en sådan kan du hämta en gratis hos dem. Har du slut på matavfallspåsar finns även sådana att hämta hos den mobila återvinningscentralen.

Gröna kärl för restavfall

I restavfall, den ”vanliga” soppåsen, ska du i stort sett bara lägga restsopor som blir över när du har sorterat ut allt annat! Ju mer du sorterar från ditt restavfall desto lägre blir din sopavgift.

Exempel på restavfall är pappersnäsduk, plåster, dammsugarpåse, tuggummi, disktrasor och blöjor. Du får inte lägga farligt avfall, elavfall eller förpackningar (plast och kartong) och återbruk såsom böcker, möbler, leksaker, kläder och textilier i restavfallet. I de gröna kärl får du alltså slänga endast restavfall, sorterat i vanliga plastpåsar (cirka 30 liter).

Vad ska slängas i vilket kärl?

Om du är osäker på vart du ska kasta ditt skräp finns Sorteringsguiden som hjälp. Skriv in saken du vill kasta i sökrutan och sedan får du svar på vart den hör hemma. Superbra! Är svaret Restavfall, då kan det slängas i hushållssoporna i de gröna kärlen. Är det annat svar såsom återvinning eller återbruk då ska det lämnas in till en återvinningscentral och inte i hushållssoporna.

Grovsopor

Grovsopor ska lämnas in på återvinningscentral. Den närmaste ligger i Smedby Upplands Väsby. En gång i månaden kommer kommunens mobila återvinningscentral till Rotebro. Se Seoms hemsida för turlista och plats. Till den mobila ÅVC:n kan du lämna in mindre mängder av:

  • Återbruk (exempelvis böcker, möbler, leksaker, kläder och textilier)
  • Grovavfall (exempelvis uttjänta barnvagnar och trasiga cyklar, möbler av mindre storlek samt krukor och porslin)
  • Wellpapp
  • Farligt avfall (exempelvis målarfärg, lösningsmedel, rengöringsmedel och nagellack)
  • Ljuskällor, batterier samt elektronik (max storlek på avfallet 60x60cm)
  • Trädgårdsavfall (ej invasiva växter)
  • Textilavfall

Glas- och tidningsinsamling

Samfälligheten har kärl för glas- och tidningsinsamling vid stora garaget. Plast, metall, kartonger och batterier kan du lämna i kommunens återvinningskärl, närmaste finns vid korsningen med Allévägen.

El-avfall

Elavfall som gamla tv-apparater, datorer, lampor etc (allt som har en sladd) måste du själv lämna till en avfallsanläggning. Mindre elektronik kan lämnas till den mobila återvinningscentralen. Gamla vitvaror beställer du hämtning av själv från SEOM eller så ordnar du det med leverantören av nya vitvaror.

Trädgårdsavfall

Trädgårdsavfall lämnas in på Hagby eller Smedby Återvinningscentral. I samband med föreningens områdesdagar ställs containrar för trädgårdsavfall upp. Contrainrar fylls i första hand med områdets trädgårdsavfall. I mån av plats kan därefter eget trädgårdsavfall slängas, dock endast grenar, gräsklipp, kvistar, löv, fallfrukt och liknande. Ej jord, stenar eller grus!

Insamling av kläder

Ridhästens samfällighetsförening har startat samarbete med HumanBridge. Det finns en behållare för textilinsamling bredvid behållarna för glas och papper vid stora garaget. I denna behållare kan du lägga kläder, textilier, skor, hattar, skärp och accessoarer samt leksaker. Kom ihåg att lägga ditt bidrag i en påse först, sedan i behållaren. För mer information se humanbridge.se