Om radhusen

Ventilationsfläktar

När radhusen byggdes installerades ventilationsfläktar på vinden. För tvåplanshusen hade fläkten benämningen RDAA 9903 och för treplansradhusen hade fläkten benämningen RDAA 9904.

Tänk på att kanalsystemet bör inspekteras vart femte år och rengöras vid behov. En välfungerande ventilation är viktigt för att få ett bra inomhusklimat samt sparar energi. Hör gärna med en ventilationsfirma om det är dags att byta vindfläkt då husen är 50 år gamla. Det hörs en del oljud i området som tros komma från radhusens ventilationsfläktar.

Det är inte obligatoriskt med sotning av imkanaler och fläktar numera. Man kan låta göra det för sin egen säkerhet och bättre effekt på fläktarna ändå. Kontakta t.ex Sollentuna sotarn för att boka eller ställa frågor kring sotning eller fläkten krånglar. Tel 08-35 34 13 telefontid 9.00 – 12.00.

Redskapsförråd

Det finns möjlighet att låna stege och en del andra redskap ur samfällighetens redskapsförråd. I förrådet finns även papperspåsar för matavfall. Även miljötratt för matolja finns att hämta ut så länge lagret räcker. Nyckel till förrådet har kontaktpersonen i din länga.

Ritningar radhus

Våra radhus har en så kallad kallvind. En kallvind är ett oisolerat utrymme mellan yttertaket och isoleringen på ditt hus. Då kallvinden ventileras med luft utifrån, är temperaturen ofta varm under sommaren och kall under vinterhalvåret. I taket på vinden finns det luftspalt. Det kan hända vid särskilda väderlek, såsom vid hård blåst och samtidigt snöfall/regn att nederbörden tar sig in på vinden via luftspalten. Det händer då och då och det har förekommit i alla år. Det är dock bra att veta om detta. Styrelsen rekommenderar därför att kolla vinden vid nämnda vädersomständigheter om snön har tagit sig in, då den även kan lägga sig på ventilationsfläkten eller fiberskåpet som finns på vinden. Vinden och fläkten är radhusägarens ansvar.

husritning 3-plan
Husritning 3-plan